18 مرداد 1393 - 9:0
شناسه خبر: 160
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
عزم دولت یازدهم در ساماندهی فرآیند الحاق به WTO
رییس سازمان توسعه تجارت در نشست کمیته هماهنگی معاونان وزرا در امور سازمان تجارت جهانی (WTO)، از تشکیل کارگروههای ویژه برای الحاق به این سازمان خبر داد و گفت: تمام سازمانها و نهادهای مرتبط باید آمادگی لازم را برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی کسب کنند تا به محض رفع شدن موانع سیاسی، فرایند الحاق از سر گرفته شود.
به گزارش پایگاه خبری کانون انجمنهای صنفی صنایع غذایی ایران، «ولیالله افخمیراد» در این نشست که نمایندگان وزارتخانههای امور خارجه، نفت، نیرو، راه و شهرسازی، موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، سازمان حفاظت محیط زیست و برخی دیگر از سازمانهای مرتبط حضور داشتند، تشکیل کارگروههای ویژه برای بحث و بررسی و افزایش آمادگی در سازمانها و نهادهای مرتبط با سازمان تجارت جهانی را ضرورتی انکارنشدنی دانست و گفت: در این مسیر باید گفتهها را به عمل تبدیل کنیم و ضروری است که هر سازمان و نهادی در حیطه وظایف مشخص شده خود حرکت کند تا با کسب آمادگیهای لازم، فرایند الحاق تسریع شود.
وی در این جلسه که در محل سازمان توسعه تجارت برگزار شد، از عزم دولت یازدهم در ساماندهی فرآیند الحاق به سازمان تجارت جهانی سخن گفت و افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت با اتخاذ رویکرد نتیجهگرا اهداف عملیاتی قابل حصولی را برای عضویت در سازمان تجارت جهانی در دستور کار قرار داده است.
افخمیراد در تشریح ارتباط سازمان توسعه تجارت و WTO گفت: سازوکار تنظیم تعرفهها و ابلاغ آن به گمرک، برگزاری کمیسیون ماده یک، ارتباط تجاری با کشورهای خارجی، عضویت در پیمانهای بینالمللی، انعقاد تفاهمنامه با کشورهای مختلف و مواردی از این قبیل، از جمله ابزارها و امکانات سازمان توسعه تجارت است که ارتباط تنگاتنگی با عضویت در سازمان تجارت جهانی دارد.
وی در تبیین برنامههای سازمان توسعه تجارت برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی گفت: کاهش طبقات تعرفهای از جمله مهمترین برنامههای سازمان توسعه تجارت است چراکه با ایجاد سازوکار منطقی در تعیین تعرفهها و کاهش طبقات آن، فضای رقابتی در کشور ایجاد میشود و این فضا، تولیدکنندگان را وادار میکند که محصولات خود را در رقابت با کالاهای خارجی با کیفیت بالاتری ارائه دهند و این در راستای الحاق به WTO است.
رییس سازمان توسعه تجارت، ایجاد فضای رقابتی در صنایع و فعالسازی بخش خصوصی را از جمله ضرورتهای مهم در این مسیر دانست و افزود: برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی باید صنایع کشور با شرایط جدید منطبق شوند و آسیبپذیری خود را کاهش دهند.
وی الحاق دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری به بدنه این سازمان را اقدام موثری دیگری در مسیر پیوستن به سازمان تجارت جهانی خواند.
افخمیراد در پایان با ابراز امیدواری به برنامههای تیم مذاکرهکننده ایران با گروه 1+5 گفت: با رفع تحریمها و موانع سیاسی، مذاکرات برای الحاق به سازمان تجارت جهانی آغاز میشود.
«مهدی فتحالله» رییس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در این نشست با تاکید بر تسریع در فرایند الحاق گفت: آنچه ما فاقد آن هستیم پیشبینی سازوکار الحاق است که فرایند پیوستن به سازمان تجارت جهانی را به یک دغدغه برای مدیران تبدیل کرده است، بنابراین اگرچه اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده اما باید آن را به اولویت تبدیل کرد.
وی یکی از دغدغههای حضور در عرصه تجارت جهانی را افزایش توانمندیهای مذاکرات تجاری دانست و افزود: باید با تدارک برنامههای آموزشی این توانمندی در مدیران بخشهای دولتی و خصوصی ایجاد شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید این جریان را توسعه دهد.
«مجید بیزمارک» نماینده وزارت امورخارجه با تأکید بر اینکه تمام دستگاههای اجرایی باید آمادگی برای مذاکرت الحاق را داشته باشند، گفت: تیم کارشناسی این مذاکرات باید از افراد خبره و مسلط به موضوع انتخاب شود ت الحاق سریعتر محقق شود.
وی تعامل علم و عمل را در این موضوع ضروری دانست و اضافه کرد: فراید الحاق به سازمان تجارت جهانی باید از طریق دانشگاهها بسط پیدا کند و وزارت علوم و اساتید و متخصصین دانشگاهی در این موضوع ورود کنند.
بیزمارک بر احیای کارگروههای قبلی و کسب آمادگی در زمینه آغاز مذاکرات الحاق تأکید و تصریح کرد: بدنه کارشناسی تیم مذاکرهکننده برای الحاق نقش مهمی ایفا میکند، به همین منظور باید تمام دستگاههای ذیمدخل در WTO با تشکیل کمیته کارشناسی و گذراندن دورههای آموزشی، اصلاحات مورد نیاز و برنامههای قانونی را آماده سازند تا با رفع شدن موانع سیاسی، فرایند الحاق را در حداقل زمان به نتیجه برسد.
«جعفری» نماینده وزارت نیرو در این نشست با تأکید بر فراهم کردن احکام و الزامات الحاق به سازمان تجارت جهانی افزود: در این راستا باید سه سند معایب و محاسن، فرصتها و تهدیدها و الزامات الحاق به سازمان تجارت جهانی را فراهم و آن را در برنامه ششم توسعه و ردیفهای بودجهای پیشبینی کنیم.
لازم به ذکر است، «اسفندیار امیدبخش» مدیرکل سابق دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری، در ابتدای این جلسه با تشریح پیشینه اقدامات ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی ابراز امیدواری کرد که در دولت روحانی، اقدامات گذشته تقویت و ابزاری قوی و موثر برای الحاق به WTO فراهم شود.